Des bedre optagelse
des bedre fordøjelse
Hvis du ønsker, at øge kroppens optagelse af næringsstoffer, kan du følge nogle få, enkle retningslinjer og få bedre fordøjelse.
Uden at vi skal blive alt for tekniske, så kommer her en kort gennemgang af kroppens ensrettede system, også kendt som mavetarmkanalen. (Dette er kun en kort beskrivelse af et ellers meget komplekst system!)
Vi tager en skinkesandwich og følger den gennem systemet:
- Tænder og tunge arbejder sammen. Maden tygges til en masse.
- Duften, synet og måden, hvorpå maden præsenteres, udløser spytdannelsen. Dette hjælper med at smøre massen, så den nemmere glider ned gennem systemet, og det tager kun få sekunder, før det når maven.
- Spyt indeholder enzymer, som begynder at nedbryde stivelsen (brødet).
- Når maden når maven, får fordøjelsen af proteiner forrang (kulhydraterne fordøjes først, når de når tarmene).
- Mavevæskerne afsondres fra mavens indre foring for at nedbryde proteinerne (skinken) i mindre molekyler.
- Maden males, mens den befinder sig i maven, hvilket støtter nedbrydelsen yderligere.
- Maden ligger i maven mellem 4-6 timer.
- I takt med at maven gradvist tømmes, er indholdet nu en halvflydende blanding af mad og mavesaft kaldet ‘chymus’.
- Nu udløser kroppen bugspyt, og kolecystokinin afgives i blodstrømmen, hvilket får galdeblæren til at udsende galde for, at nedbryde fedtet.
- Amylase og lipase sætter gang i fordøjelsen af fedt, og maltasen fortsætter fordøjelsen af kulhydrater. Bugspyt indeholder også tvekulsurt natron, som neutraliserer den syreholdige chymus.
- I forbindelse med at chymus bevæger sig ind i tyndtarmen, udløses der mere bugspyt for at gennemføre fordøjelsen af proteiner og nedbryde kulhydraterne til almindeligt sukker.
- På dette stadie bør 90% af næringsstofferne og væsken være absorberet.
- En bølgelignende reaktion i tarmenes muskler fører chymus gennem den ca. 1,5 m lange tyktarm, hvor resten af næringsstofferne og væsken udskilles.
- Ca. to kilo bakterier holder til i tyktarmen, og de fordøjer det, der er tilbage i chymus. De danner til gengæld en række vitaminer.
- Det endelige resultat er en halvfast masse også kendt som afføring, som forlader kroppen gennem endetarmen. Afføringens konsistens (fast/blød) afhænger af, hvor godt dit overordnede helbred er, og den kost, du spiser.