Find ud af, om du drikker nok vand » fem tegn på dehydrering

Hvorfor er det vigtigt at vide, om du er dehydreret?

  • Dehydrering forårsager træthed, sløvhed og kan føre til humørsvingninger
  • Dehydrering forhindrer næringsstoffer i din mad i at komme derhen, hvor de skal i kroppen
  • Dehydrering hindrer fedtforbrændingsprocessen.
Find ud af, om du drikker nok vand ved at passe på disse fem tegn på dehydrering:
#1

Din mund er tør!

Dette virker så indlysende – hvis du er tørstig, får du sandsynligvis ikke nok væske, det virker næsten selvforklarende. Men din tørst melder sig først når du allerede kører på temmelig ‘tør’ – Så er det faktisk for sent at drikke. Du skal indtage vand før du bliver tørstig, hvilket er en af  grundene til, at især atleter  opfordres til, at drikke med faste intervaller – Tørstig eller ej.

Efterhånden som vi bliver ældre, er tørsten heller ikke så stærkt i sit udtryk, derfor er det så vigtigt, at etablere en sund ‘drikkevane’ som ung voksen.

#2

Din urin er mørk

Når din krop er godt hydreret, kan du se det på urinfarven. Hvis urinen er relativt klar – så klar at du kunne læse avisen igennem den – så er du god. Uden nok vand bliver din urin koncentreret og mørk i farven. Din urin skal ligne en tynd limonade og ikke så kraftig som æblejuice.

#3

Du er forstoppet

Korrekt tarmfunktion er afhængig af tilstrækkelig væske, så hvis du er forstoppet, er det muligt, at du ikke drikker nok vand. De fleste mennesker betragter fiber som den vigtigste faktor, for at sikre en velfungerende fordøjelseskanal. Men for at visse fibre (de vandopløselige) korrekt skal udføre deres arbejde, er de nødt til at opsuge vand, hvilket får fibrene til at svulme op – løsningen er at tilføj masser af vand og derved hjælpe kroppen.

#4

Din ånde er ikke så sød som den kunne være

Når din mund bliver tør, er der mindre spyt til at skylle de naturligt forekommende bakterier væk, der lever i munden. Når bakterierne lever af små bidder af mad og hudceller i munden, begynder de at formere sig og efterlader åndedrættet lidt forældet – tænk “morgenånde”. Vand hjælper, fordi det holder spyt flydende og kan hjælpe, med at reducere bakteriel ophobning.

#5

Dine træningsprogrammer er ikke så gode

Vand er afgørende for, at hjælpe din krop med at producere den energi, dine muskler har brug for til, at udfører din træning. Når du ikke er godt hydreret, kan du mærke din energi flakke. Derfor er det så vigtigt, at få nok væsker før og under træning.

Mere

Lær og læs mere om vand og især dehydrering