Definitionen, et rigtigt sundt måltid i rette portionsstørrelse

Hvis du søger lidt på nettet, ville du finde alle former for opfattelser af, hvad et sundt måltid er, og hver og en ville være berettiget eller forklaret ud fra en eller anden synsvinkel. Så hvordan får vi klar besked? Okay! så med hensyn til ernæring og det at vedligeholde en slank krop, så er der et par grundlæggende regler, som du skal holde dig til:

1. Det er vigtigt, at dit måltid er en kombination af kulhydrater, proteiner, vitaminer, mineraler og olie (fedtstof), som effektivt betyder, at dit måltid vil se nogenlunde sådan her ud:

  • 40% kulhydrat (Kartofler, pasta, ris, bulgur)
  • 25% protein (fisk, kød, tofu, skaldyr, fjerkræ)
  • 35% grøntsager

2. Din portionsstørrelse er meget vigtigt, fordi din krop kun kan behandle og optage en vis mængde mad/ næringsstoffer effektivt … eventuelle ekstra mængder kan ikke behandles og bliver derfor lagret som fedt, til senere forbrænding! Men denne kommer aldrig da vi jo får mad hver dag! Og ofte i for store mængder i forhold til aktivitet.

Generel rådgivning om hvad er en “rimelig størrelse er for et måltid” (portionsstørrelse) … ethvert individ har deres egen idé om, hvor stor deres portion skal være. For nogle mennesker er en fornuftig størrelse for et måltid så meget som to måltider! Det handler også om vane, hvis man er vant til at spise et bjerg ad gangen er ens portionsstørrelse overdrevet og man kan føle sig sulten når man nedsætter portionen. Men belønningen er så meget mere, end man kan forstille sig. Så få dine portionsstørrelse ned på “normalen” og oplev det.

En rimelig portionsstørrelse er for et måltid

Her er en generel vejledning til “portionering” af et måltid:

Måltid – Kulhydrater

Ikke mere end størrelse på en tennisbold, (se billedet). Kulhydrater fra brød (helst mørkt), kartofler, brune ris eller brun pasta. Al for mange mennesker får for mange kulhydrater!

Måltid – Proteiner, Kød/Fisk

Ikke mere end størrelsen på din egen hånd, (se billedet). Helst lyst kød, kylling, kalkun eller magert skinke. Rødt kød skal du kun have 2-3 gange om måneden. Af fisk skal du helst vælge dem, der ikke kan ryges, (de er nemlig ikke så fede).

Anvendelse af fedtstof i din madlavning

Ikke mere end størrelsen af dit første led på din tommelfinger, (smør, fedt, olie, ost).

Grøntsager

Spis alle de grøntsager, du ønsker. En af grundene til, at kostvaner mislykkes, er fordi det er for kompliceret at vedligeholde, de mange retningslinjerne. Mange mennesker vil vi gerne forstå, hvorfor! For uden en fornuftig grund, kan vi ikke se det gavner noget, så vi gør oprør og ’så smutter det’!

Løsningen, alt i en

Det er derfor jeg elsker Herbalife, jeg er ikke god til, at følge regler og Herbalifes portioner er enkle og for det meste er det fastsat for mig på forhånd. Hvis en diæt fortalte mig, at jeg kun kunne få en tallerken med mad … så ville jeg gå ud og købe den største tallerken der fandtes! Nu ved jeg jo at den ekstra mad på min store tallerken, bliver gemt som fedt på kroppen, så det gavner mig altså ikke at være “smart” og skaffe et mini-fad! Tværtom da!