Sund Sult! At faste er godt for din krop

Faste vs Sult

Vi lever, omgivet af mad. Det gør, at vi sjældent rigtigt føler sult. Følelsen af sult er faktisk rigtig sund (ikke tvunget sult over længere tid). Sulten sætter en masse funktioner i gang i kroppen, som gør den mere vågen.

Vores “overlevelsesinstinkt” går i gang, dette øger vores koncentration og bevidsthed, for ikke at nævne alle de ting vi har i os, for at kunne søge føde. Nogle af disse funktioner er vigtige for vores helse og har en effekt på vores ældning. Vores immunforsvar får et boost og fred til at gøre det arbejde det skal.

Det er meget sundt, at føle sig sulten!

Vær ikke bange for at føle sult. Fald ikke i fælden og tro, at du har brug for at “supplerer op med mad”, for at have noget at stå i mod med konstant. (med mindre du er undervægtig og under opsyn af din læge)…

Forudsat at du får godt med ernæring i alle dine måltider (som med en Herbalife shake), så kan sult altså give dig mange fordele!

N.B. Er du lige startet på en Herbalife slankekur, er det dog en god ide, at du holder dig mæt med erstatning af både hovedmåltider (2) og mellemmåltider med henholdsvis shakes og proteinbare. Så du undgår at snyde med “ulovlige” fødevarer. Først efter to måneder på et Herbalife program, kan du starte med at eksperimenterer med din kostplan for at føle naturlig sult.

Planen - Kom i form med Herbalife

Så hvad er sult?

Sult er faktisk et ønske eller en mangel på mad. Sult kan forstås på flere måder, vi bruger ordet for at udtrykke et ønske. Her bruger vi det til at betegne en fysisk følelse i forbindelse med mad. At vi enten tænker os sulten fordi vi tilbydes, læser eller tænker på mad.

Negative følelser kan ofte dulmes af mad, helst fed, sød eller “ulovlig” mad. Har man mange følelser og benytter mad til at dulme disse, har man ofte vægtproblemer. Det er sjældent, at man dulmer sine følelser med grøntsager. Det er fortrinsvis slik, chokolade, kager og is – Hurtige kulhydrater.

Hvorfor er det altid slik, chokolade, kager og is, der dulmer vores følelser bedst?

Søde sager er vores fortrukne måde, at tilfredsstille vores sult på

Fordi de slukker os… ligesom du selv slukker lyset på en stikkontakt. KLIK! og du er slukket. Derfor slapper vi så dejligt af med vores sukker-poser og sukker-drikke fredag aften på sofaen.

Vi er mere end halvdøde, vi er slukkede og i en tilstand som minder om en afbrudt stikkontakt. Sult eller følelsen af sult kommer i bølger, kan man modstå de små og første bølger, kommer anden bølge der er mere intens og sådan forsætter det, til vores hjerner “glemmer” det.

Det er også årsagen til at personer med et stærkt fokus, ofte glemmer at spise. De er så intense i deres “passion” eller koncentration, at de ikke mærker sult. F.eks. børn der spiller et computerspil, de mærker intet, førend de stopper, så flyttes fokus og “kroppen” får igen en stemme… så skal der spises, for nu er sulten i 2. eller 3. bølge.

Det skal gå hurtigt og så ender det i “junk food”, det hurtige, det sukkerholdige etc. Al det vi ved, vi ikke skal spise… deraf kommer mange i en overvægtig situation. De springer de faste 3 måltider over og planlægger ikke deres sunde måltider. Jeg er selv en klovn til dette… men jeg har den regel, at der intet usundt må være i huset. Så det er samme indsats at indkøbe sund mad som det usunde!

Sult er kroppens måde at sende et signal, om at den mangler brændstof

Dette signal er vigtigt og det skal vi lytte til når det er naturligt. Mange tror at den mindste lyd, brummen eller følelse i maven er et tegn på sult. Det er det IKKE! Maven er en slags fabrik, der arbejder, nedbryder og rykker rundt på alt det vi hælder ned i den. Giv den tid, giv den plads til at udfører sit arbejde. Du forstyrrer den med al det mad. Et tegn på overfortolkning af for mange forstyrrelser er overvægt.

Hvis dine mad portioner er rigtige og kun til en person… Og du kun spiser dine tre hovedmåltider og du føler sult… er der behov for en justering!

Se billeder: Ikke flere kartofler eller andre kulhydrater (pasta/ris/linser etc.) end størrelsen på en tennisbold.  Ikke større kyllingebryst (kød) end det kan ligge i din hånd uden af stikke udenfor hånden.

En rimelig portionsstørrelse er for et måltid portionsstørrelse - få den rette mængde

Vælg dit brændstof med omhu

Det er IKKE ligegyldigt hvad du vælger som brændstof til din krop. Spis god og rigtig mad som dit fortrukne brændstof. Tilsæt et godt kosttilskud med ekstra næring, fibre og vitaminer. Har du i en periode brug for at tabe dig, kan du erstatte et par måltider med en shakes. Er du på farten og har svært ved at få god mad, så tag et par lækre proteinbarer med i lommen. Ernæring er altså bare så nemt med Herbalife.

Her er en vigtig besked fra din mave (Hunger pangs – Women’s Health magazine)